21-02-2016

Het Wilhelma-Theater in Stuttgart presenteert op 18 maart 2016 de muziektheaterproductie ‘Kain und Abel’ over de afschuwelijke gebeurtenissen in de psychiatrische kliniek Kaufbeuren tijdens de Nazi-tijd.

‘Kain und Abel’ is gecomponeerd door Hans-Christian Hauser, die de productie ensceneerde met studenten van zijn interpretatieopleiding voor Slavische en Joodse volksmuziek van de Hochschule für Musik und Theater München. Hauser maakte eerder al projecten over verhalen van Kafka (2013), gedichten van de Israëlische schrijver Dan Pagis (2011) en gedichten van Marc Chagall (2009).

Hauser gebruikte als uitgangspunt voor ‘Kain und Abel’ de dossiers over Kaufbeuren, die de bekende hoogleraar psychiatrie Michael von Cranach samenstelde. Deze dossiers geven afschuwelijke beschrijvingen over de patiënten, hun “geneeskundige” behandelingen en de moorden door de directeur en personeel van de inrichting. Vier verhaallijnen van de dossiers van het psychiatrische ziekenhuis worden met elkaar verweven. De dodelijke inentingen aan kinderen in opdracht van een arts uit het Beierse Allgäu; een Oekraïense boerin, die uiteindelijk vermoord wordt; het lot van een Jenische zigeuner jongen, die tenslotte op 16-jarige leeftijd wordt vermoord; en een Joodse vrouw uit Memmingen, die haar piano mee mocht nemen in de inrichting en aan het einde ook wordt vermoord. Hauser stelde zich ten doel de onthutsende verhalen van de dossiers via muziektheater aan een groter publiek bekend maken.

Lees in Wilhelma Theater