20-02-2016

De Zweedse sopraan Margareta Hallin werd op 20 februari 1931 als Gunhild Margareta Hallin Ekerot in de Zweedse plaats Karlskoga geboren.

Margareta Hallin studeerde aan het Koninklijke Conservatorium van Stockholm bij Ragnar Hultén. Nog als leerling debuteerde Margareta Hallin in 1955 aan de Koninklijke Opera van Stockholm als Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’. Een jaar later werd zij ensemblelid van dit operahuis en in die hoedanigheid zou zij er 25 jaren blijven zingen. Zij bewees zich als coloratuursopraan in rollen als Konstanze en Blondchen in ‘Die Entführung aus dem Serail’, de Königin der Nacht in ‘Die Zauberflöte, de titelrol in ‘Lucia di Lammermoor’, Gilda in ‘Rigoletto’ en Zerbinetta in ‘Ariadne auf Naxos’.

Zij gasteerde succesvol als Königin der Nacht in de Wiener Staatsoper (1956), de Bayerische Staatsoper van München, de Staatsoper van Hamburg, het Opernhaus van Zürich, het Teatro dell’Opera van Rome en het Glyndebourne Festival (1957 en 1960). Zij zong in 1958 Konstanze tijdens het Maggio Musicale van Florence. In 1959 werkte op het Edinburgh Festival mee als Gilda en zong in dat jaar in de opera van Leningrad. De titelrol in ‘Alcina’ van Händel zong zij in 1960 in Stockholm en vervolgens in het Royal Opera House Covent Garden van Londen.

Later zong Margareta Hallin partijen uit het lyrische en dramatische vak, zoals de titelrollen in ‘Aida’, ‘La Traviata’ en ‘Madama Butterfly’, de Wagnerrollen Senta in ‘Der fliegende Holländer’ en Elsa in ‘Lohengrin’, Sophie en de Marschallin in ‘Der Rosenkavalier’ van Richard Strauss, de Mozartrollen Donna Anna in ‘Don Giovanni’ en Susanna in ‘Le Nozze di Figaro’, Desdemona in ‘Otello’ van Verdi, Mimì in ‘La Bohème’ van Puccini en Ann Trulove in de Zweedse première van ‘The Rake’s Progress’ van Stravinsky in 1961 in Stockholm.

Margareta Hallin werkte mee aan vele wereldpremières van Zweedse opera’s. Zo zong zij van de componist Sven-Erik Bäck in 1958 in het Blanche-Theater van Stockholm in de oeropvoering van diens opera ‘Gästabudet’ en de rol van Tsu in de scenische première van zijn ‘Tranfjädrarna’ op 19 november 1958 bij de Koninklijke Opera in Stockholm. Verder zong zij in dit operahuis in wereldpremières van ‘Aniara’ van Karl-Birger Blomdahl (31 mei 1959), ‘Herr von Hancken’ van Blomdahl (2 september 1965) en ‘Tintomara’ van Lars Johan Werle (18 januari 1973). Bij de opening van het Rotunda Teater op 26 mei 1964 zong zij in ‘Drömmen om Thérèse’ van Werle. In 1983 werkte zij in Stockholm in de oeropvoering van de opera ‘Siddharta’ van Per Norgaard mee en op 15 oktober 1986 bij de Koninklijke Opera van Stockholm in de wereldpremière van ‘Christina’ van Hans Gefors. Nog in 1999 nam zij in Drottningholm deel aan de oeropvoering van de opera ‘Trädgarden’ van Jonas Forssell.

Haar stem is vastgelegd op opnamen van HMV en Telefunken. Op MRF verscheen een live-opname van Margareta Hallin in ‘Gustaf Adolf och Ebba Brahe’ van Georg Joseph Vogler uit Drottningholm van 1973 en op BIS haar Gilda in ‘Rigoletto’ uit Stockholm van 1959.

Kijk op YouTube