20-02-2016

Op 17 februari 2016 is de Italiaanse sopraan Elena Rizzieri overleden.

Morta Elena RizzieriElena Rizzieri werd op 6 oktober 1922 geboren in Grignano Polesine. Zij studeerde aan het Conservatorio Benedetto Marcello in Venetië en was leerlinge van Gilda Dalla Rizza. Elena Rizzieri maakte haar operadebuut 26 januari 1946 in het Teatro La Fenice van Venetië als Marguerite in ‘Faust’ van Gounod. In Venetië had zij daarna een grote carrière. Zij zong zij er Eva in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ (1947), Mimì in ‘La Bohème’ (1948), Carmela in ‘Mese Mariano’ van Giordano (1949), Parasha in ‘Jaarmarkt van Sorotsjintsi’ van Moessorgsky (1950), de titelrol in ‘La Clementina’ van Boccherini (1951), Euridice in ‘Orfeo ed Euridice’ van Gluck (1952), Susanna in ‘Le Nozze di Figaro’ (1953), Nedda in ‘Pagliacci’ (1954), Ännchen in ‘Der Freischütz’ (1956), Gnese in ‘Il Campiello’ van Wolf-Ferrari (1958), Serpina in ‘La Serva Padrone’ van Pergolesi, Rosa in ‘La Cantatrice Villane’ van Fioravanti en Lesbina in ‘Il Filosofo di Campagna’ van Galuppi (1960). Verder trad zij in Italië op in steden als Verona (Liù naast de Turandot van Maria Callas), Palermo, Bologna, Modena, Turijn en Trieste.

Zij maakte haar debuut in het Teatro all Scala van Milaan in 1948 als Liù in ‘Turandot’ van Puccini. Daarna zong zij in de Scala nog in 1950 in ‘I Quattro Rusteghi’ van Wolf-Ferrari en in 1953 de titelrol van ‘Manon’ van Massenet naast Ferruccio Tagliavini en Rolando Panerai een onder leiding van Antonino Votto. Verder werkte zij in de Scala nog mee aan de wereldpremière van ‘Il Cappello di Paglia di Firenze’ van Nino Rota op 2 juni 1958. En op 23 juni 1960 zong zij in Milaan voor de RAI de rol van Somar in ‘La Burlesca’ van Antonio Verétti.

Elena Rizzieri zong in diverse wereldpremières. Zo werkte zij op 26 februari 1948 mee aan de wereldpremière van Daughter in ‘Il Tesoro’ van Jacopo Napoli in het Teatro dell’Opera in Rome. En op 4 mei 1949 zong zij in de oeropvoering van ‘Vanna Lupa’ van Pizzetti tijdens het festival Maggio Musicale in Florence.

Verder bracht haar internationale carrière haar naar het Teatre del Gran Liceu in Barcelona, Dublin (1953, Butterfly), Glyndebourne (1955/1956, Susanna; 1956, Despina), Parijs, de Royal Festival Hall in Londen, Lissabon, Cairo, Malta.

Vanwege haar schoonheid werkte zij mee aan diverse films. Zo trad zij naast Tito Gobbi op in de film ‘The Glass Mountain’ uit 1949. Daarnaast is haar stem vastgelegd door diverse plaatopnamen: op Cetra (titelrol in ‘Martha’ naast Ferruccio Tagliavini, ‘Il Segreto di Susanna’ van Wolf-Ferrari, ‘I Zingari’ van Paisiello), HMV (‘Il Filosofo di Campagna’), MRF (‘Il Crescendo’ van Cherubini), Nuova Era (titelrol in ‘La Clementina’) en Golden Melodram (Mimì naast Mario Del Monaco in Napels 1950). Elena Rizzieri overleed in Rome.

Kijk op YouTube