20-02-2016

De opera ‘Il Barbiere di Siviglia’ van de Italiaanse componist Gioacchino Rossini ging op 20 februari 1816 in première in het Teatro Argentina van Rome.

Rossini schreef de opera op 24-jarige leeftijd in slechts enkele dagen. De opera werd – uit respect voor Paisiello en diens gelijknamige opera en om verwarring te vermijden – opgevoerd onder de titel ‘Almaviva o Sia L’Inutile Precauzione’. Het libretto van Cesare Sterbini is een bewerking van het toneelstuk ‘Le Barbier de Séville’ van Pierre Augustin Caron de Beaumarchais. De bariton Luigi Zamboni zong tijdens de wereldpremière de titelrol, tenor Manuel García was Almaviva en de alt Geltrude Righetti-Giorgio trad op als Rosina. Rossini dirigeerde de opera zelf. Rossini was op deze jonge leeftijd al geen onbekende meer in de muziekwereld, maar het was deze opera die zijn naam definitief vestigde. Tot op de dag van vandaag is ‘Il Barbiere di Siviglia’ één van de meest opgevoerde opera’s ter wereld gebleven.

Lees in Die Presse

Kijk op YouTube