19-02-2016

Molly de Gunst werd op 25 juni 1905 geboren in de Australische plaats Bundaberg. Haar vader was Nederlander, haar moeder was Engelse.

Net voor haar 18e verjaardag deed zij in 1923 auditie voor Ellen Christian aan de Garcia School of Music in Sydney en werd als leerlinge aangenomen. Later kreeg Molly de Gunst les van Nellie Melba.

Molly de Gunst zong van december 1927 tot 1937 in bijna alle uitvoeringen van de ‘Messiah’ in Sydney. In 1932 bracht J.C. Williamson een Italiaans operagezelschap naar Australië en op 18 april 1932 viel Molly de Gunst daar in voor de titelrol van ‘Aida’. Daarna bleef zij voornamelijk in Australië zingen in oratoria, radio-uitzendingen en concerttournees. Tussen 1933 en 1935 gaf zij recitals in steden als Cairns en Perth en trad zij op als soliste in oratoria en uitzendingen van ABC.

Toen zij naar Engeland emigreerde bracht zij haar zomervakanties door bij haar neef Jan de Gunst en diens familie in Rotterdam. Op 21 oktober 1936 trad zij voor het eerst op in Sadlers Wells in Londen als Aida. Na haar optredens in ‘Tannhäuser’ in 1939 trouwde zij met Gordon Lark en woonden zij in Londen. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisden zij naar Newcastle. Daar werkte zij voor de Council for the Encouragement of Music and Arts ter promotie van muziek en activiteiten in de omgeving van Northumberland en Durham. In 1954 moest zij na een kaakoperatie haar zangcarrière beëindigen. Molly de Gunst overleed op 29 mei 1994. Er bestaan zover bekend van haar geen plaatopnamen.

Lees in News Mail