13-02-2016

Renée Doria werd op 13 februari 1921 in Perpignan geboren.

Renée Doria studeerde bij Umberto Valdarnini in Marseille en gaf op 18-jarige leeftijd haar eerste concert in Marseille. Nog voor dit concert zong zij in Prades de rol van Euridice in een concertante opvoering van ‘Orfeo ed Euridice’ naast Alice Raveau.

In 1942 volgde haar operadebuut in Marseille als Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’. Een jaar later zong zij in het Parijse Théâtre Gaîté Lyrique de titelrol in ‘Lakmé’ van Delibes. In dezelfde rol debuteerde zij in 1946 bij de Opéra-Comique van Parijs. Ook zong zij in de Opéra-Comique de rol van Philine in de 2000ste voorstelling van ‘Mignon’ van Thomas. In 1947 was zij bij de Grand Opéra als Königin der Nacht in ‘Die Zauberflöte’ zeer succesvol. Daar zong zij ook in de 900ste opvoering van ‘Rigoletto’ de rol van Gilda. Verder zong zij in operahuizen van Straßburg, Lyon, Marseille, Vichy, Antwerpen, Brussel en in Zwitserland.

Bij de Opéra-Comique zong zij tot 1959 rollen als Violetta in ‘La Traviata’, Mireille, Philine, Norina in ‘Don Pasquale’, in Cannes als Konstanze in ‘Die Entführung aus dem Serail’ (onder leiding van Reynaldo Hahn) en in Straßburg de drie vrouwenrollen in ‘Les Contes d’Hoffmann’. In totaal omvatte haar repertoire 60 rollen. Daaronder worden nog genoemd Adèle in ‘Le Comte Ory’, Ophélie in ‘Hamlet’ von Thomas, Susanna in ‘Le Nozze di Figaro’, Fiordiligi in ‘Così fan tutte’, Sophie in ‘Der Rosenkavalier’ und Juliette in ‘Roméo et Juliette’ van Gounod. In 1978 werkte zij mee aan een plaatopname van de opera ‘Sapho’ van Massenet. Zij doceerde tevens zang in Parijs.

Haar stem is vastgelegd door platenlabels als Columbia (Olympia in ‘Les Contes d’Hoffmann’, 1947; ‘Sapho’), Decca (titelrol in ‘Thaïs’ van Massenet), Philips, Pleïade, Bourg Records (‘Le Comte Ory’ en ‘Il Barbiere di Siviglia’) en Véga (‘Mireille’ van Gounod, ‘Les Noces de Jeannette’ van Massé, hoogtepunten uit ‘Manon’ van Massenet en ‘Le Pré-aux-Clercs’ van Hérold, ‘Faust’ van Gounod en een integrale opname van ‘Rigoletto’). In 1982 verscheen op Accord een opname van haar titelrol in ‘Mireille’ van Parijs, 1963. Op Westminster werden hoogtepunten van ‘Les Huguenots’ van Meyerbeer uitgegeven met Renée Doria.

Kijk op YouTube