08-02-2016

De Nederlandse bariton Marco Bakker viert op 8 februari 2016 zijn 78ste verjaardag.

Marco Bakker werd op 8 februari 1938 als Jacob Marinus Bakker te Beverwijk geboren. Hij nam zanglessen bij Coby Riemersma en deed zijn eerste ervaring in opera op in 1959 tijdens zijn studie als één van de beursheren in de wereldpremière van de opera ‘De Zwarte Bruid’ van Géza Frid.

In 1966 was Bakker prijswinnaar bij het Internationale Vocalisten Concours van ’s-Hertogenbosch. Vervolgens zong hij bij het Holland Festival van 1967 de titelrol in ‘Orfeo’ van Monteverdi en in 1969 bij De Nederlandse Operastichting de titelrol in ‘Giulio Cesare’ van Händel. Bakker opende bij De Nederlandse Operastichting het seizoen 1970 / 1971 als Papageno in ‘Die Zauberflöte’ in een nieuwe regie van Jan Bouws en zong later in dat seizoen bij het gezelschap nog de titelrol in ‘Le Nozze di Figaro’, eveneens in een nieuwe regie van Jan Bouws.

Hij trad in 1971 op bij het Wexford Festival in de rol van Zurga in ‘Les Pêcheurs de Perles’ van Bizet en in 1972 als Ernesto in ‘Il Pirata’ van Bellini. Daarna werd hij door de Scottish Opera in Glasgow in 1973 gevraagd voor de rol van graaf Danilo in ‘Die lustige Witwe’ van Lehár, de rol die hij behalve in Glasgow ook Wenen, Berlijn, Zürich, Mannheim en Antwerpen vertolkte. In 1974 was de bariton op het prestigieuze Glyndebourne Festival in Zuid Engeland te horen in de rol van Robert Storch in de opera ‘Intermezzo’ van Richard Strauss naast Elisabeth Söderström als Christine. In 1981 traden zij bij De Nederlandse Operastichting opnieuw samen in deze opera op. Later in 1974 kreeg Bakker bij de Glyndebourne Touring Opera een engagement voor de titelrol in ‘Jevgeni Onjegin’ van Tchaikovski.

Behalve operazanger is Marco Bakker ook oratorium- en concertzanger. Zo zong hij meer dan 300 maal de Christuspartij in de ‘Matthäus-Passion’ van Bach en werd hij in 1973 door de Berliner Philharmoniker uitgenodigd voor een grote concerttournee in 1973 door de Verenigde Staten met 18 concerten in 24 dagen als solist in de ‘Hohe Messe’ van Bach en ‘Die Schöpfung’ van Haydn met als het hoogtepunt een opvoering in het Carnegie Hall in New York. Bij Opera Zuid zong Marco Bakker in het seizoen 2012 / 2013 nog de rol van Le Comte des Grieux in ‘Manon’ van Massenet.