28-01-2016

De Joodse historicus Rami Neudorfer van de Universiteit van Tel Aviv heeft onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het orkest van de Joodse politie in het ghetto van de Litouwse plaats Kaunus.

Het orkest van de Joodse politie in het ghetto van Kaunus werd in de zomer van 1942 opgericht. De leden waren Joodse musici van het ghetto, die formeel politieagenten waren. Zij speelden onder leiding van de dirigent Michael (Misha) Hofmekler en voerden concerten uit in het politiebureau van Slabodka Yeshiva. Eind maart 1944 werden alle leden van de Joodse politie gearresteerd. De leden van het orkest werden echter apart gehouden en niet aangehouden. Nadat het ghetto was opgeheven werden zij naar het concentratiekamp Dachau gedeporteerd waar zij eveneens speelden. Velen van hen overleefden de Holocaust.

Lees in Haaretz

© George Kadish / Zvi Kadushin / U