26-01-2016

Op 25 januari 2016 is de Franse sopraan Denise Duval in de Zwitserse plaats Bex overleden

Denise Duval werd op 23 oktober 1921 in Parijs geboren. Zij studeerde aan het conservatoire van Bordeaux en maakte haar operadebuut in 1943 in Bordeaux als Lola in ‘Cavalleria Rusticana’. Bij de Opéra-Comique maakte zij in 1947 haar debuut in de titelrol van ‘Madama Butterfly’ en zong zij op 3 juni 1947 de titelrol in de wereldpremière van ‘Les Mamelles de Tirésias’ van Poulenc. Bij de L’Opéra de Paris zong zij in die tijd de rol van Salomé in ‘Hérodiade’ van Massenet en Concepción ‘L’Heure Espagnole’ van Ravel. Van Poulenc zong zij in de Franse première van ‘Dialogues des Carmélites’ op 21 juni 1957 de rol van Blanche in het Théâtre National de l’Opéra en de wereldpremière van ‘La Voix Humaine’ op 6 februari 1959 de rol van Elle in het Théâtre National de l’Opéra-Comique. Deze laatste rol zong zij in 1960 in het Edinburgh Festival en in Carnegie Hall te New York. Zij trad op als Mélisande in ‘Pelléas et Mélisande’ van Debussy tijdens het Glyndebourne Festival in 1962 and 1963. In 1965 zakte Denise Duval na een voorstelling van ‘Dialogues des Carmélites’ in Buenos Aires ineen. Een behandeling daarna aan haar stembanden mocht niet baten en zij trok zich uiteindelijk in Zwitserland voorgoed terug uit de muziekwereld.

Kijk op YouTube

Lees in Opera News