21-01-2016

De bariton Renato Cesari werd op 21 januari 1916 in Buenos Aires geboren.

Renato Cesari studeerde zang in Buenos Aires en debuteerde in 1941 aan het Teatro Colón van Buenos Aires als Figaro in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini.

Vanaf 1948 woonde hij in Italië. In dat jaar maakte hij ook zijn debuut aan de Scala van Milaan als Figaro in ‘Il Barbiere di Siviglia’ en was in de decennia daarna vaker terug aan de Scala (in 1964 in ‘La Follia d‘Orlando’ van Goffredo Petrasssi, in april 1970 als Ruprecht in ‘De Vuurvogel’ van Prokofjev en op 24 januari 1971 als Belcore in ‘L’Elisir d‘Amore’ en in het seizoen 1974/1975 als Pantalone in ‘De Liefde voor de Drie Sinaasappelen’ van Prokofjev). Ook in de Scala zong hij op 26 maart 1970 de rol van Jingle in de wereldpremière van ‘Pubblicità Ninfa Gentile’ van Gino Negri.

Tussen 1955 en 1963 werkte hij bijna jaarlijks mee aan het Maggio Musicale Fiorentino en nam tijdens dit festival op 11 mei 1960 deel aan de wereldpremières van de opera’s ‘Il Mantello’ van Luciano Chailly en ‘Una notte in Paradiso’ van Valentino Bucchi.

Tussen 1958 en 1963 zong Cesari bij de opera van Monte Carlo rollen als Ping in ‘Turandot’ en Marcello in ‘La Bohème’ van Puccini. In 1963 was hij te gast in de Wiener Staatsoper in de rol van Malatesta in ‘Don Pasquale’.

Zijn repertoire omvatte 67 rollen, waaronder nog Papageno in ‘Die Zauberflöte’, Don Alfonso in ‘Così Fan Tutte’, Sharpless in ‘Madama Butterfly’, de titelrol in ‘Doktor Faust’ van Busoni en Germont in ‘La Traviata’.

Tot 1983 was Cesari werkzaam als artistiek adviseur aan het Teatro Colón. Hij overleed op 18 juni 1992 in Lecco bij Como.

Zijn stem is op opnamen vastgelegd door MMS (scènes uit ‘La Traviata’), door RCA (Sharpless in ‘Madama Butterfly’), door Decca (Schaunard in ‘La Bohème’), door Voce (‘Temistocle’ van Johann Christian Bach), door Erato (‘Il Retablo di Maese Pedro’ van Manuel de Falla) en door de labels Fonit, Epic, Hispanovox en Odeon.

Kijk op YouTube