20-01-2016

De alt Birgit Finnilä werd op 20 januari 1930 geboren.

Birgit Finnilä studeerde zang bij Ingalill Linden in Göteborg en daarna aan de Royal Academy of Music in Londen bij Roy Henderson. Vanaf 1963 gaf zij talrijke concerten in Skandinavië. In 1966 debuteerde zij in Londen met een liederenavond, waarna concerten volgden in Berlijn, Hamburg, Hannover, Stuttgart en Düsseldorf. Op het operatoneel zong zij slechts een aantal malen. Haar operadebuut was in 1967 aan het Stora Theater van Göteborg als Orfeo in ‘Orfeo ed Euridice’ van Gluck. Zij was aan de Scala van Milaan meerdere malen te gast: tijdens haar Scala-debuut op 2 november 1972 in het ‘Messa da Requiem’ van Verdi, in de seizoen 1972/1973 en 1974/1975 als Erda in ‘Der Ring des Nibelungen’ en op 26 oktober 1974 met de ‘Alt-Rhapsodie’ van Brahms. In het seizoen 1973/1974 zong zij Erda tijdens de Osterfestspielen van Salzburg. Aan de Grand Opéra van Parijs zong zij in 1976 en 1977 Erda en Brangäne in ‘Tristan und Isolde’. In 1979 zong zij in de Carnegie Hall van New York de rol van Die alleswissende Muschel in een concertante opvoering van ‘Die ägyptische Helena’ van Richard Strauss. Op 22 september 1981 debuteerde zij nog aan de Metropolitan Opera van New York als Erda in ‘Das Rheingold’. Tot de overige rollen van repertoire behoren Marcellina in ‘Le Nozze di Figaro’, Teodata in ‘Flavio’ van Händel en Edvige in ‘Guillaume Tell’ van Rossini.

Haar stem is op opnamen vastgelegd door Philips (‘Requiem’ van Cimarosa, ‘Betulia Liberata’ van Mozart, ‘Magnificat’ en andere geestelijke muziek van J.S. Bach), door Electrola (‘Te Deum’ van Bruckner), door RCA (‘Requiem’ van Dvorák), door Cantate (‘Magnificat’), door HMV (‘Lady Macbeth van Mtsensk’ van Shostakovich, door Decca (‘Die ägyptische Helena’), door Erato (‘H-Moll Messe’ van Bach), door Big Ben (‘Biblische Lieder’ van Dvorák), door Eterna (‘Tito Manlio’ van Vivaldi) en door Zweedse BIS-opnamen en Eurodisc.

Kijk op YouTube