18-01-2016

De sopraan Katia Ricciarelli werd op 18 januari 1946 in de Italiaanse plaats Rovigo geboren.

Katia Ricciarelli studeerde aan het conservatorium Benedetto Marcello van Venetië en debuteerde in 1969 in Mantua als Mimì in ‘La Bohème’. Zij won in 1971 het concours Voci Verdiane van de RAI en in dat jaar had zij groot succes in het Teatro dell’Opera van Rome in de titelrol van ‘Giovanna d’Arc’ van Verdi. Op 8 september 1972 trad zij voor het eerst op in de Scala van Milaan in het ‘Messa da Requiem’ van Verdi. In het seizoen 1972/1973 maakte zij ook haar debuut in de Verenigde Staten en gasteerde zij in Chicago als Lucretia in ‘I Due Foscari’ en in Los Angeles als Mimì. Op 2 april 1973 maakte zij haar operadebuut in de Scala in de titelrol van ‘Suor Angelica’ van Puccini. Als Mimì debuteerde zij in 1974 ook in de Opéra van Parijs en het Royal Opera House Covent Garden van Londen en op 11 april 1975 in de Metropolitan Opera van New York. Gastoptredens brachten haar naar alle belangrijke operahuizen van de wereld, waaronder de Wiener Staatsoper, het Bolschoi-Theater in Moskou, de Deutsche Oper van Berlijn, het Münchener Nationaltheater, het Teatro Liceo van Barcelona, de Arena van Verona en de Salzburger Festspiele.

Hoogtepunten van haar omvangrijke repertoire waren de titelrollen in de Donizetti-opera’s ‘Anna Bolena’, ‘Maria de Rudenz’ en ‘Lucrezia Borgia’, in ‘Semiramide’ van Rossini, Giulietta in ‘I Capuleti ed i Montecchi’ van Bellini en de sopraanrollen in opera’s van Cherubini, Puccini en Verdi. Van Verdi zong zij Amelia in ‘Un Ballo in Maschera’, de titelheldin in ‘Luisa Miller’, Elisabetta in ‘Don Carlos’, de titelrol in ‘Aida’, Leonora in ‘Il Trovatore’, Desdemona in ‘Otello’ en Alice Ford in ‘Falstaff’. Zij zong onder leiding van belangrijke dirigenten als Claudio Abbado, Colin Davis, Gianandrea Gavazzeni, Carlo Maria Giulini, Herbert von Karajan, Carlos Kleiber, James Levine, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti en Georges Prêtre.

Vanaf 1980 werd de stem van Katia Ricciarelli zwakker en na haar huwelijk met televisiepresentator Pippo Baudo op 18 januari 1986 ging zij zich met succes wenden tot een breed publiek. Voor haar vijfentwintigjarige carrière werd haar in 1994 in Wenen de titel Kammersänger toegekend. In 1998 nam zij de artistiek leiding op zich van het Teatro Politeamo Greco in Lecce en zong daar in dat jaar de titelrol in ‘Fedora’ van Giordano. Tussen 2003 en 2005 was zij artistiek leider van het jaarlijkse operafestival van Macerata. In 2004 scheidde ze van Pippo Baudo. Katia Ricciarelli won in 2006 de Nastro d’Argento voor haar rol in de film ‘La Seconda Notte di Nozze’ van Pupi Avati.

Kijk op YouTube