06-01-2016

Op 5 januari 2016 is de Franse componist en dirigent Pierre Boulez overleden.

Pierre Boulez werd op 1925 in Montbrison geboren. Hij studeerde in Parijs bij Olivier Messiaen en René Leibowitz. Met de composities ‘Duze Notations’ (1945) en de twee Pianosonates (1946/48) trad hij voor het eerst als componist voor het voetlicht. Zijn bekendheid kreeg hij in 1955 met de wereldpremière van de kamercantate ‘Le Marteau sans Maître’ in Baden-Baden. Boulez noemde zijn compositiemethode serialisme, waarbij de opbouw van de compositie door toonreeksen werd voorgeschreven. Niet alleen harmonie en melodie waren hierin bepalend, maar ook werden ritme, toonkleur, toonsterkte en ritme beheerst door strakke regels. Boulez voltooide uiteindelijk zo’n dertig composities.

Pierre Boulez was van 1960 tot 1972 dirigent van het BBC Symphony Orchestra en aansluitend van 1971 to 1975 van het New York Philharmonic. In Bayreuth maakte hij in 1966 zijn debuut als dirigent van ‘Parsifal’, dirigeerde hij tussen 1976 en 1980 de beroemde productie van ‘Der Ring des Nibelungen’ van Patrice Chéreau en gaf hij zijn laatste optreden in 2005 opnieuw in ‘Parsifal’.

Van 1976 tot 1991 was Boulez leider van het door hemzelf opgerichte IRCAM, het onderzoeksinstituut voor hedendaagse muziek in het Centre Pompidou – en het Ensemble InterContemporain in Parijs. In 2003 richtte hij nog de Lucerne Festival Academy op. Hij won diverse onderscheidingen, waaronder de Siemens-Musikpreis, de ‘Praemium Imperiale’, de Theodor-W.-Adorno-Preis, de ‘Polar Music Prize’, de ‘Kyoto Prize’ en de Adenauer-de Gaulle-Preis.

Pierre Boulez leed al twee jaar aan de ziekte van Alzheimer en overleed in zijn woonplaats Baden-Baden.

Lees in The Telegraph