02-01-2016

De schrijver Modest Iljitsj Tsjaikovski overleed op 2 januari 1916 in Moskou.

Modest Iljitsj Tsjaikovski werd op 13 mei 1850 in Alapajevsk geboren. Hij was de jongere broer van de componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Zelf was Modest dichter en dramaturg en vertaalde hij werken van Shakespeare. Hij vervaardigde voor zijn broer de libretto’s voor de opera’s ‘Iolanta’ en ‘Schoppenvrouw’ en voor Rachmaninov het libretto van de opera ‘Francesca da Rimini’ naar Dantes ‘Divina Commedia’.

Na de dood van zijn broer Pjotr maakte Modest Iljitsj Tsjaikovski ook een herziene versie van diens ballet ‘Het Zwanenmeer’. Hij was de eerste Rus die een biografie schreef over de componist. Modest was – evenals zijn broer Pjotr – openlijk homoseksueel. Vanaf 1876 had hij gedurende zeventien jaar een relatie met de doofstomme Nikolaj Germanovitsj Konradi.