26-12-2015

De mezzosopraan Viorica Cortez werd op 26 december 1935 in de Roemeense dorpje Bucium nabij Iaşi geboren.

Viorica Cortez trad toe tot het conservatorium van Iaşi en stapte voor de laatste drie jaren van haar opleiding over naar het conservatorium Ciprian Porumbescu in Boekarest. Daar was zij student van Arta Florescu, die later ook lesgaf aan Leontina Văduva en Angela Gheorghiu. Cortez studeerde in 1964 af en maakte haar operadebuut in ‘Orphée et Eurydice’ van Gluck.

In 1964 won zij het internationale zangconcours van Toulouse. Hierdoor kreeg zij een jaarcontract bij het Théâtre du Capitole. Een jaar later won zij de Kathleen Ferrier Prize op het Internationaal Vocalisten Concours van ‘s-Hertogenbosch. Vervolgens werd zij in 1967 aangenomen door de Nationale Opera van Roemenië en reisde zij met dit gezelschap door Europa. In 1967 won zij de Grand Prize en de Golden Medal van het International George Enescu Concours in Boekarest.

Daarna kwam de carrière van Viorica Cortez in sneltreinvaart. In 1968 maakte zij  haar debuut in de Royal Opera House van Londen in de titelrol van ‘Carmen’ onder leiding van Georg Solti. Een jaar later debuteerde zij in het Gran Teatre del Liceu van Barcelona in ‘La Favorita’, in de Wiener Staatsoper als Eboli in ‘Don Carlo’ en bij de Salzburger Festspiele als Carmen. Als Carmen maakte zij in 1970 haar debuut in de Grand Opéra van Parijs. Cortez zong op 23 februari 1971 voor het eerst in de Scala van Milaan in ‘Samson et Dalila’ naast Pier Miranda Ferraro en op 5 november 1971 maakte zij haar debuut in de Metropolitan Opera van New York als Carmen naast Richard Tucker als Don José en Robert Merrill als Escamillo. In 1972 trad zij voor het eerst op in de Arena di Verona als Amneris in ‘Aida’ naast Franco Corelli als Radamès. Daarna was zij te bewonderen in alle belangrijke operahuizen van de wereld.

Later ging Viorica Cortez zich toeleggen op karakterrollen. Zo zong zij in februari 2013 nog de rol van Mamma Lucia in ‘Cavalleria Rusticana’ in het Teatro de la Maestranza van Sevilla.

Kijk op YouTube