19-12-2015

De 93-jarige, Italiaanse sopraan Luisa Mandelli is toch niet teruggekeerd op het operatoneel.

Luisa Mandelli zou op 19 december 2015 de rol van Annina zingen in ‘La Traviata’ bij de Berlijnse Staatsopera. Zij had de rol van Annina al in 1955 in de productie van Lucchino Visconti in de Scala van Milaan gezongen en Daniel Barenboim had het charmante idee geopperd om haar te engageren voor de nieuwe productie van Unter den Linden.

Maar de productie bevatte gladde vloeren, een grote trap en andere decorstukken die te gecompliceerd en te gevaarlijk waren voor Mandelli en veranderingen aan de enscenering komen niet worden gemaakt. Derhalve werd haar deelneming aan de première van 19 december 2015 geschrapt.

Luisa Mandelli is onverrichterzake huiswaarts gekeerd naar het Casa di Riposo per Musicisti in Milaan, het huis voor gepensioneerde musici dat Giuseppe Verdi in 1899 oprichtte. Barenboim zag zij tijdens de repetitieperiode slechts één maal en zij verliet onbegeleid en met opgeheven hoofd het operahuis. De onkosten voor verblijf en reis dient zij waarschijnlijk zelf te betalen.

Lees in Gramilano