16-12-2015

Op 16 december 2015 is de Duitse mezzosopraan Stella Doufexis overleden.

Stella Doufexis werd op 1 januari 1968 in Frankfurt geboren. Zij studeerde aan de Hochschüle der Künste in Berlijn bij Ingrid Figur en tevens bij Anna Reynolds. Verder volgde zij masterclasses bij Dietrich Fischer-Dieskau en Aribert Reimann.

Stella Doufexis was tussen 1995 en 1997 ensemblelid in Heidelberg, waar zij rollen zong als Cherubino in ‘Le Nozze di Figaro’, Dorabella in ‘Così fan tutte’, Niklausse in ‘Le Contes d’Hoffmann’, Hänsel in ‘Hänsel und Gretel’, Orfeo in ‘Orfeo ed Euridice’ van Gluck, Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’ en de Duitse première van ‘The Second Mrs Kong’ van Birtwistle.

Zij zong bij de Deutsche Staatsoper Unter den Linden in Berlijn in ‘L’Isola Disabitata’ van Haydn en in de Komische Oper in Berlijn titelrollen in ‘Carmen’ van Bizet en ‘Serse’ van ‘Händel’ en Octavian in ‘Der Rosenkavalier’. Octavian zong zij ook bij de Opera Vlaanderen en de Scottish Opera. Verder trad zij op in De Munt van Brussel als Ramiro in ‘La Finta Giardiniera’ van Mozart, als Branghien in ‘Le Vin Herbé’ van Martin en in ‘Die Zauberflöte’. Ook nog zong zij Meg Page in een uitvoering van ‘Falstaff’ onder leiding van Claudio Abbado in Ferrara, die werd uitgezonden op de televisie.

Vanaf begin 2014 gaf Stella Doufexis ook les aan de Robert-Schuman Hochschule in Düsseldorf. Zij overleed na een langdurige ziekte.

De stem van Stella Doufexis is vastgelegd op diverse opnamen, waaronder voor het label Hyperion ‘Fauré; The Complete Songs’, ‘Soirées Musicales’ van Rossini en ‘Schumann; The Complete Songs’. Verder voor Sony de ‘Mis in c-klein’ van Mozart, voor DG ‘Falstaff’, voor Harmonia Mundi ‘Liebeslieder-Walzer’ van Brahms en voor Berlin Classics de recitalalbums ‘Nuits d’Éte’ met liederen van Berlioz, Chausson en Ravel en ‘Poème’ met liederen van Debussy.

Lees in Gramophone

Kijk op YouTube

© Monika Rittershaus