02-12-2015

De opera ‘La Favorite’ ging op 2 december 1840 in de Académie Royale de Musique van Parijs in première.

‘La Favorite’ is een opera in vier akten van de componist Gaetano Donizetti op een Franstalig libretto van Alphonse Royer en Gustave Vaëz, dat is gebaseerd op het toneelstuk ‘Le Comte de Comminges’ van Baculard d’Arnaud.

In eerste instantie componeerde Donizetti een opera genaamd ‘Le Duc d’Albe’ als tweede werk voor de Opéra de Paris. Maar directeur Léon Pillet weigerde deze opera, aangezien zijn maîtresse – de mezzosopraan Rosine Stoltz – geen prominente rol in de opera had. Daarop liet Donizetti ‘Le Duc d’Albe’ liggen en creëerde ‘La Favorite’, waarvoor hij in grote mate kopieerde uit zijn onvoltooide opera uit 1839 ‘L’Ange de Nisida’. Donizetti schreef de laatste akte in drie à vier uur met uitzondering van de cavatina en een gedeelte van het duet, die hij tijdens de repetities toevoegde.

‘La Favorite’ werd tot 1894 ieder seizoen door de Opéra de Paris opgevoerd en bleef tot 1918 op het repertoire. De opera werd in 1843 in La Scala van Milaan opgevoerd onder de titel ‘Elda’ met Marietta Alboni in de titelrol. De opera ging in het Frans in 1845 in de Royal Opera House Covent Garden van Londen en in 1895 in de Metropolitan Opera van New York in première.

In de twintigste eeuw waren er hernemingen in La Scala in 1934 met Ebe Stignani en Aureliano Pertile en in Rome in 1935 met Giuseppina Cobelli en Beniamino Gigli.

Kijk op YouTube