01-12-2015

De Diamantfabriek presenteert op woensdag 9 december 2015 in Muziekgebouw aan ’t IJ de wereldpremière van ‘Eichmann’, een opera van componiste Maria Alejandra Castro Espejo en toneelschrijver/regisseur Bo Tarenskeen tijdens de Muziektheaterdagen A’dam.

Maria Alejandra Castro Espejo en Bo Tarenskeen zetten met deze voorstelling hun eerste stap in het grootschalige muziektheater. In 2010 stroomden zij als jonge talenten in bij De Diamantfabriek.

In 1963 publiceerde filosofe Hannah Arendt het boek ‘Eichmann in Jerusalem; A Report on the Banality of Evil’, een reportage van het proces tegen de SS-functionaris Adolf Eichmann die logistiek verantwoordelijk was voor de massamoord op de Joden. Arendt opperde de gedachte dat een bureaucraat als Eichmann geen duivel is maar een banale uitvoerder van wat hem bevolen wordt. Nog steeds staat hij symbool voor de brave, gehoorzame ‘bureaumoordenaar’ die niet nadenkt over de verschrikkelijke consequenties van zijn daden en daar ook geen schuld of verantwoordelijkheid bij voelt.

Lees in The Agenda