22-11-2015

Op 18 november 2015 is de Amerikaanse bas-bariton Daniel Ferro overleden.

Daniel Ferro werd op 10 april 1921 in New York als Daniel Eisen geboren. Hij studeerde in 1948 af aan de Juilliard School of Music en vervolgens aan de Columbia University. Hij ontving een beurs, waarmee hij aan het Mozarteum in Salzburg en aan de Accademia Musicale Chigiana in Siena en de Accademia Santa Cecilia in Rome ging studeren. Rond deze tijd veranderde hij zijn achternaam Eisen in de Italiaanse vertaling Ferro. Begin jaren vijftig was Ferro ensemblelid van het operagezelschap van Graz en zong er onder andere Truchseß von Waldburg in ‘Mathis der Maler’ en Titurel in ‘Parsifal’.

Ferro keerde in 1956 terug naar de Verenigde Staten en werd Associate Professor voor zang aan de Butler University in Indiana. In de jaren zestig kwam hij weer naar New York en gaf eerst les aan het Hunter College en later als afdelingshoofd aan de Manhattan School of Music. Gedurende die tijd zong hij ook nog in musicals en opera’s, waaronder een herneming van ‘The Saint of Bleecker Street’ in New York en concertante uitvoeringen van ‘Werther’ in Carnegie Hall en ‘Guillaume Tell’ in Lincoln Center.

Ferro werd lid van de faculteit van de Juilliard School in 1972 en vervulde deze betrekking tot aan zijn emeritaat in 2006. Daarna gaf hij daar masterclasses. Naast zijn werkzaamheden aan de Juilliard School gaf hij ook les in zijn privéstudio New York en tijdens masterclasses aan het Conservatoire de Musique van Montréal, het Royal Conservatory of Music in Toronto, het Conservatorium van Shanghai, de Kungliga Musikhögskolan in Stockholm en de Accademia Musicale Chigiana in Siena. In Frankrijk gaf hij les aan de Opéra de Paris, het Conservatoire de Paris en de Fondation Royaumont in Parijs. In 1988 werd hij in Frankrijk benoemd tot Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Ferro stichtte in 1995 het Daniel Ferro Vocal Program, dat iedere zomer in de plaats Greve in Chianti in de Italiaanse provincie Florence wordt gehouden en waarvan hij artistiek directeur was. Het festival bevat masterclasses en privélessen voor jonge zangers en uitvoeringen in het Castello di Verrazzano en op de pleinen en in de kerken van de stad. In 2011 werd tijdens het festival Ferro’s negentigste verjaardag gevierd.

Leerlingen van Ferro waren onder anderen Kathleen Battle, Patricia Brooks, Rosalind Elias, Evelyn Lear, Thomas Stewart, Richard Stilwell, Alan Titus en Ruth Welting. De uitvaart van Daniel Ferro zal gehouden worden op 30 november 2015 op Temple Shaaray Tefila in New York.

Lees in Il Gazzettino di Chianti