21-11-2015

Op 16 november 2015 is de Amerikaanse bas-bariton Richard Cowan overleden.

Richard Cowan werd op 24 december 1957 in de plaats Euclid in de Amerikaanse staat Ohio geboren en studeerde in 1981 af aan de Indiana University School of Music. Hij zong in eerste instantie bij de Central City Opera en het Michigan Opera Theatre, waarna hij in 1983 werd geëngageerd door de Lyric Opera of Chicago. Daar maakte hij zijn debuut als De Priester in ‘Lady Macbeth van Mtsensk’ en zong hij rollen in ‘Arabella’ en ‘Die Frau ohne Schatten’, Antony in ‘Antony and Cleopatra’ van Barber (1991) en John Sorel in ‘The Consul’ van Menotti (1996).

In 1985 was Richard Cowan finalist van de Metropolitan Opera National Council Auditions. Ook in dat jaar maakte hij zijn Europese debuut en zong hij op uitnodiging van Bruno Bartoletti de Tierbändiger en Ein Athlet in ‘Lulu’ van Berg tijdens de Maggio Musicale van Florence. In Parijs won hij Cowan in 1987 de Grand Prix van het Concours International de Chant.

Richard Cowan maakte op 24 september 1990 zijn debuut bij de Metropolitan Opera van New York tijdens de seizoensopening als Schaunard in ‘La Bohème’. Hij zou de rol in dat seizoen acht maal zingen. Later zong hij in de Met nog zes maal de titelrol in ‘Don Giovanni’ en vijf maal Guglielmo in ‘Così fan tutte’. Andere rollen van zijn repertoire waren ‘Blauwbaards Burcht’ van Bartók (Deutsche Oper van Berlijn, Opera de Genève, Melbourne, Luik en de RAI in Turijn), Escamillo in ‘Carmen’ (Chicago en Toronto), Jochanaan in ‘Salome’ (Miami, Minneapolis en Vancouver) en Nick Shadow in Stravinsky’s ‘The Rake’s Progress’ (Spoleto Festival).

Richard Cowan richtte in 1998 het operafestival Lyrique en Mer van het Bretonse eiland Belle-Île-en-Mer op en was zelf artistiek directeur van het festival. Hij regisseerde zelf producties bij het citadel Vauban op het eiland, waaronder ‘Otello’, ‘Rigoletto’, ‘La Traviata’, ‘Don Giovanni’, ‘Così fan tutte’, ‘Le Nozze di Figaro’, ‘Dido and Aeneas’, ‘La Cenerentola’ en ‘Carmen’. Verder gaf hij zangles op de Roosevelt University in Chicago, de Northern Kentucky University en de Carnegie Mellon University.

De stem van Cowan is vastgelegd op studio-opnamen van ‘La Bohème’ op Erato (1988) en ‘Madama Butterfly’ op Sony (1995). Richard Cowan overleed in Pittsburgh in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Lees in Le Télégramme