06-11-2015

Op 5 november 2015 is de Duitse componist Guido Masanetz overleden.

Guido Masanetz werd op 17 mei 1914 in de Tsjechische stad Frýdek-Místek geboren. Hij studeerde piano en directie in Plzeň en kreeg in 1939 een engagement aan het Theater van Brno. Daar ging in 1941 zijn operette ‘Barbara’ in première en in 1942 zijn operette ‘Die Reise nach Budapest’. Daarna werd Masanetz door de Duitsers krijgsgevangen genomen.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Masanetz bij het Grenzlandtheater Zittau totdat hij in Berlijn de muzikale leiding overnam van het Staatliche Volkskunstensemble in de DDR. Gedurende drie decennia was hij dirigent van het Metropol-Theater van Berlijn en dirigeerde zo diverse wereldpremières van zijn eigen werken. Zijn beroemdste werk is de operette ‘In Frisco ist der Teufel los’, dat vanaf de wereldpremière in maart 1962 – in het Metropol-Theater van Berlijn met Gisela May – tot in de jaren tachtig op bijna alle bühnes van de DDR werd gespeeld. De Oper Leipzig vierde de 100ste verjaardag van Masanetz in 2015 nog met een nieuwe productie van het werk.

Guido Masanetz overleed in Berlijn

Lees in Die Welt