06-11-2015

De Franse componist Edgar Varèse overleed op 6 november 1965 in New York.

Edgar Varèse werd op 22 december 1883 in Parijs geboren. Hij schreef enkele vocale werken, waaronder ‘Un Grand Sommeil Noir’ (1906) voor zang en piano op een gedicht van Paul Verlaine, de twee liederen ‘Offrandes’ (1921) voor sopraan en kamerorkest en ‘Nocturnal’ (1961) voor sopraan, mannenkoor en symfonieorkest op tekst uit ‘The House of Incest’ van Anaïs Nin. Voor de Wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel componeerde Varèse het ‘Poème Électronique’, dat in het Philips-paviljoen gedraaid werd en waarin Cristina Deutekom – nog tijdens haar conservatoriumopleiding – te horen was in de vocale partij. Riccardo Chailly heeft met het Koninklijk Concertgebouworkest alle orkestwerken van Varèse opgenomen.

Luister naar Poème Électronique (Cristina Deutekom (hoge F) op 7’12”)