01-11-2015

Op 8 augustus 2015 overleed op 63-jarige leeftijd de Amerikaanse sopraan Janet Cessna. Zij zong in 1993 de titelrol in ‘La Wally’ bij De Nederlandse Opera.

Janet Lee Cessna Cook werd op 10 januari 1952 in Hazel Park in de Amerikaanse staat Michigan geboren. Zij zong in eerste instantie onder de artiestennaam Adriana Vanelli rollen in opera’s van de componist Gian Carlo Menotti, waaronder de titelrol in ‘Juana, La Loca’ tijdens het Spoleto Festival (1984) en Annina in ‘The Saint of Bleecker Street’ bij de Opera Company of Philadelphia (1989).

Later zong zij onder haar meisjesnaam Janet Cessna in Carnegie Hall bij Vincent La Selva’s New York Grand Opera Company (1991). Verder zong zij te horen in titelrollen als ‘Madama Butterfly’ en ‘Tosca’ (Seattle, 1993).

Onder haar artiestennaam Adriana Vanelli was zij diverse malen te gast bij De Nederlandse Opera. Zo zong zij in het seizoen 1985/1985 de rol van Liù in ‘Turandot’ naast Cristina Deutekom in de titelrol en Pieter van den Berg als Timur en in het seizoen 1986/1987 de rol van Tatjana in ‘Jevgeni Onjegin’ naast Annett Andriesen als Larina. Als Janet Cessna was zij bij DNO in april en mei 1993 te horen in de titelrol van ‘La Wally’ van Catalani onder leiding van dirigent Graeme Jenkins en in een regie van Tim Albery naast Jerome Hines als Stromminger en Elena Vink als Walter.

In 1996 zong zij nog ook tijdens de Olympische Spelen in Atlanta

Janet Cessna overleed in Springfield in de Amerikaanse staat Missouri en is in die plaats op 13 augustus 2015 begraven.

Lees in Legacy