25-10-2015

De dirigent Hans Knappertsbusch overleed op 25 oktober 1965 in München.

Hans Knappertsbusch werd op 12 maart 1888 in Elberfeld geboren en studeerde directie aan de Hochschule für Musik in Keulen bij Fritz Steinbach.

Knappertsbusch was gedurende een aantal seizoenen assistent van Siegfried Wagner en Hans Richter bij de Bayreuther Festspiele. Verder dirigeerde Knappertsbusch in Elberfeld (1913-1918), Leipzig (1918-1919) en Dessau (1919-1922). Toen Bruno Walter in 1922 München verliet voor New York, volgde Knappertsbusch hem op als algemeen directeur en eerste dirigent van het Bayerisches Staatsorchester. 

Knappertsbusch had geen sympathieën voor de Nazi’s en hij was nooit lid van de NSDAP. In 1935 haalde hij zich de woede van Joseph Goebbels op de hals door aan een Duitse diplomaat in Nederland te vragen of hij een “Muss-Nazi” was (iemand die zich gedwongen voelde zich bij de Nazi’s aan te sluiten om zijn carrière te bevorderen): als gevolg hiervan werd zijn contract in München ontbonden.

Aan het eind van de jaren dertig ging Knappertsbusch naar Wenen om bij de Wiener Staatsoper te dirigeren en negeerde daarmee de nazi-politiek, die het Duitse artiesten niet toestond om in Oostenrijk te werken. Knappertsbusch bleef tijdens de Duitse bezetting  van Oostenrijk in Wenen en Salzburg dirigeren.

Na de Tweede Wereldoorlog keerde Knappertsbusch terug naar München, maar bleef gastdirigent in Wenen. In 1951 maakte hij zijn Bayreuth debuut en dirigeerde ook op de Bayreuther Festspieleen dirigeerde er in dat seizoen ‘Parsifal’, ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ en ‘Der Ring des Nibelungen’. Hij zou in Bayreuth tot en met het seizoen van 1964 blijven dirigeren.

Lees in Die Presse