24-10-2015

De bariton Ricardo Catena werd op 24 oktober 1920 geboren.

Ricardo Catena studeerde zang bij Marcelo Urizar in Buenos Aires en maakte zijn debuut in juni 1951 in het Teatro Colón Buenos Aires als Schtschelkalow in ‘Boris Godoenov’. Daarna maakte hij in het Teatro Colón een grote carrière en zong hij in diverse andere Argentijnse operahuizen.

Hij zong op 24 juli 1964 in het Teatro Colón de rol van Eremitaño in de wereldpremière van ‘Don Rodrigo’ van Alberto Ginastera. Verder werkte hij er mee in Argentijnse premières, onder andere in 1955 in ‘Veselohra na mostě’ van Martinů, in 1959 als Leandro in ‘De Liefde van de Drie Sinaasappelen’ van Prokofiev en in 1964 als Pantalone in ‘Turandot’ van Busoni.

Daarnaast gasteerde hij in Europa onder andere in het Theater an der Wien en in het Teatro San Carlo van Napels. Andere rollen die hij zong waren onder andere Nardo in ‘La Finta Giardiniera’ van Mozart, Bartolo in ‘Il Barbiere di Siviglia’, Luna in ‘Il Trovatore’, Posa in ‘Don Carlos’, Valentin in ‘Faust’ van Gounod, Marcello in ‘La Bohème’, Escamillo in ‘Carmen’ en Harlekin in ‘Ariadne auf Naxos’.

Lees op Baritono Ricardo Catena