27-09-2015

De sopraan Josephine Barstow werd op 27 september 1940 in Sheffield geboren.

Josephine Barstow studeerde zang bij Eva Turner en Andrew Field en maakte haar professionele debuut in 1964 als Mimì in ‘La Bohème’ van Puccini bij het reisgezelschap Opera for All in Londen.

Al snel had zij succes, eerst vanaf 1967 bij de Sadler’s Wells Opera en vervolgens bij de opvolger ervan de English National Opera. Daar zong zij van Richard Strauss de titelrollen in ‘Salome’ en ‘Arabella’ en Octavian en de Marschallin in ‘Der Rosenkavalier’, Leonore in ‘Fidelio’ van Beethoven, van Verdi Leonora in ‘La Forza del Destino’ en de titelrol in ‘Aida’, Sieglinde in ‘Die Walküre’, Emily Marty in ‘De Zaak Makropoulos’ van Janáček, Ellen Orford in ‘Peter Grimes’ van Britten, de titelrol van ‘Lady Macbeth van Mtsensk’ van Schostakovich en in 1999 Mère Marie in ‘Dialogues des Carmélites’ van Poulenc.

Daarna trad zij op bij de Welsh Opera Company in de titelrol van ‘La Traviata’, de Gravin in ‘Le Nozze di Figaro’, Fiordiligi in ‘Così fan tutte’, Mimì, Amelia in ‘Simon Boccanegra’, Elisabetta in ‘Don Carlos’, Ellen Orford, Tatjana in ‘Jevgeni Onjegin’ en in 1995 als Kostelnicka in ‘Jenůfa’ van Janáček.

Vanaf 1969 was zij ensemblelid van het Royal Opera House Covent Garten van Londen. Hier zong zij onder andere Salome (1976), van Verdi Alice Ford in ‘Falstaff’, Lady Macbeth in ‘Macbeth’ en Odabella in ‘Attila’ (1990) en Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’.

Zij debuteerde aan de Metropolitan Opera van New York in 1977 als Musetta in ‘La Bohème’. In 1982 trad zij voor het eerst op aan de Wiener Staatsoper als Leonore in ‘Fidelio’ en bij de Bayreuther Festspiele werkte zij in 1983 mee als Gutrune in ‘Götterdämmerung’. In 1991 was zij in Amsterdam te horen als Leonore in ‘Fidelio’.

Josephine Barstow zong in diverse wereldpremières. Zo werkte zij in Covent Garden mee als Denisa in ‘The Knot Garden’ van Michael Tippett op 2 december 1970, als Gayle in ‘The Ice Break’ van Tippett in 1977 en in ‘We Come to the River’ van Henze in 1976. Aan de Sadler’s Wells Oper zong zij in de oeropvoering van ‘Story of Vasco’ van Crosse in 1974 en in Salzburg trad zij op als Benigna in de wereldpremière van ‘Die schwarze Maske’ van Penderecki op 15 augustus 1986.

Tot haar overige rollen behoren Amelia in ‘Un Ballo in Maschera’ van Verdi, van Puccini de titelrollen in ‘Tosca’ en ‘La Fanciulla del West’, Hanna Glawari in Die lustige Witwe’ van Lehár, de titelrol in ‘Medea’ van Cherubini, Chrysothemis in ‘Elektra’ van Richard Strauss, Marie in ‘Wozzeck’ van Berg en als Queen Elizabeth in ‘Gloriana’ van Britten.

De stem van Josephine Barstow is te bewonderen op plaatopnamen van ‘The Knot Garden’ (Philips), ‘Un Ballo in Maschera’ (Philips), ‘Gloriana’ (Decca) en Albert Herring’ van Britten (Collins).

Kijk op YouTube