24-09-2015

De tenor Tomaso Spataro werd op 24 september 1915 in Roemenië geboren.

Tomaso Spataro studeeerde zang in Boekarest en Wenen en debuteerde in 1937 bij de Winer Staatsoper als Rodolfo in ‘La Bohème’. Eind jaren dertig zong hij bij de Opera van Boekarest en tussen 1942 en 1944 bij het Landestheater van Salzburg. Tegelijkertijd had hij een gastcontract bij de Wiener Staatsoper.

Spataro debuteerde in 1945 in de Scala van Milaan als Dimitri in ‘Boris Godoenov’. In 1947 trad hij op in de Opéra-Comique van Parijs als Rodolfo en in dat jaar was hij ook in de Wiener Staatsoper te zien en te horen als de hertog in ‘Rigoletto’, Pinkerton in ‘Madama Butterfly’, Rodolfo, Alfredo in ‘La Traviata’ en Cavaradossi in ‘Tosca’.

Vanaf midden jaren vijftig legde hij zich toe op karakterrollen, waaronder Dr. Cajus in ‘Falstaff’ van Verdi. Spataro werkte in 1954 mee aan de wereldpremière van ‘Il Contrabasso’ von Valentino Bucchi in het Teatro della Pergola van Florence.

De stem van Tomaso Spataro is vastgelegd op opnamen van onder andere ‘Falstaff’ (label Columbia).