17-09-2015

De Nederlandse dirigent Bernard Haitink heeft de Gramophone Lifetime Achievement Award 2015 ontvangen.

De ceremonie werd op 16 september 2015 in het muziekcentrum St John’s Smith Square van Londen gehouden. Haitink werd geëerd vanwege zijn uitgebreide discografie gedurende zestig jaren met orkesten als het Concertgebouworkest en de London Symphony Orchestra.

Dirigent Claudio Abbado kreeg postuum een Recording of the Year Award voor zijn laatste live-opname van de Negende Symfonie van Bruckner met het Lucerne Festival Orchestra.

Het Nederlandse CD-label Channel Classics kreeg de onderscheiding Label of the Year voor indrukwekkende opname als ‘L’Estro Armonico’ met vioolconcerten van Vivaldi door violist Rachel Podger, de strijkkwartetten Dvořák door het Ragazze Quartet en de opnamen van Iván Fischer met het Budapest Festival Orchestra.

In andere categorieën wonnen dirigent Rinaldo Alessandrini en het Concerto Italiano voor hun opnamen van de ‘Vespro della Beata Vergine’ van Monteverdi op het label Naive (barok vocaal), het Pavel Haas Quartet voor hun opnamen van muziek van Smetana op het label Supraphon (kamermuziek), Andrew Davis en het BBC Symphony Orchestra voor ‘The Dream of Gerontius’ op Chandos (koorwerken) en de bariton Christian Gerhaher voor zijn CD met Schubert liederen ‘Nachtviolen’ op Sony (solo vocaal).

Lees in Gramophone