11-09-2015

De Australische bas Clifford Grant werd op 11 september 1930 in Sydney geboren.

Hij maakte in 1952 zijn operadebuut bij New South Wales Opera Company in Sydney als Raimondo in ‘Lucia di Lammermoor’. Daarna kwam hij naar het Verenigd Koninkrijk en zong vanaf 1966 bij de Sadler’s Wells Opera Company in Londen (het huidige English National Opera) een aantal rollen. Ook in 1966 debuteerde hij bij de San Francisco Opera als Lord Gualtiero Walton in ‘I Puritani’ van Bellini. Een jaar later trad Grant op bij de Welsh Opera van Cardiff. Tijdens het Glyndebourne Festival van 1972 zong hij de rol van Nettuno in ‘Il Ritorno d’Ulisse in Patria’ van Monteverdi. Grant maakte zijn debuut in het Royal Opera House Covent Garden van Londen op 20 december 1974 als Bartolo in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart. Op 19 november 1976 maakte hij zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York als Phorcas in ‘Esclarmonde’ van Massenet. Daarna keerde hij naar Australieë terug en zong bij de Australian Opera. Samen met Joan Sutherland nam hij afscheid van het operatoneel in 1990 in ‘Les Huguenots’ van Meyerbeer. In 1993 beklom hij echter toch weer het operatoneel van Opera North in Leeds als Alvise in ‘La Gioconda’ van Ponchieli.

De stem van Clifford Grant is vastgelegd door Decca (Commendatore in ‘Don Giovanni’, Monterone in ‘Rigoletto’, Phorcas in ‘Esclarmonde’ en in ‘L’Oracolo’ van Franco Leoni), door HMV (Hunding in ‘Die Walküre’ en Fafner in ‘Das Rheingold), Philips (Bartolo in ‘Le Nozze di Figaro’, ‘Il Corsaro’ van Verdi, Mr. Bonner in ‘Voss’ van Richard Meale en hoogtepunten uit opera’s van Puccini), HRE (‘Il Trovatore’) en op Castle-Video in ‘Lakmé’ van Delibes.

Kijk op YouTube