08-09-2015

De operaregisseur Willy Decker werd op 8 september 1950 in Pulheim bij Keulen geboren.

Willy Decker sudeerde aan de universiteit van Keulen Theater- en Muziekwetenschappen, Germanistiek en filosofie. Daarnaast studeerde hij zang bij Josef Metternich aan de Kölner Musikhochschule. Decker kreeg in 1972 op 22-jarige leeftijd zijn eerste engagement als regieassistent bij de Städtischen Bühnen in Essen en later werd hij bij de Kölner Oper assistent van Hans Neugebauer, Harry Kupfer, Jean-Pierre Ponnelle en Michael Hampe. In 1978 begon hij zijn eigen regiewerk en maakte als snel buiten Keulen furore als gastregisseur. Vanaf 1986 was hij intendant van de Kölner Oper. Sinds 2005 is Decker professor voor Musiktheaterregie aan de Hanns-Eisler-Hochschule in Berlijn. Tussen 2009 en 2011 was hij intendant van de Ruhrtriennale als opvolger van Jürgen Flimm. Daarna behaalde hij nog successen met ensceneringen van opera’s als ‘La Traviata’ (2010/11, Metropolitan Opera in New York), ‘Lulu’ (2011, Opeéra de Paris) en ‘Don Giovanni’ (2012, Sächsische Staatsoper Dresden).

Kijk op YouTube