04-09-2015

De tenor George Shirley is onderscheiden met de National Medal for the Arts van de Verenigde Staten. De National Medal for the Arts wordt toegekend door de National Endowment for the Arts (NEA) en geldt als de belangrijkste cultuurprijs van de Verenigde Staten.

George Shirley was in 1961 de eerste Afrikaans-Amerikaanse tenor die een hoofdrol in de Metropolitan Opera van New York zong. Hij werd in 1934 in Indianapolis geboren. Hij  trok in 1940 met zijn familie naar Detroit en kreeg een beurs om te gaan studeren aan de Wayne State University. Zijn eerste optreden gaf hij in 1959 in ‘Die Fledermaus’ van Johan Strauss jr. bij een klein gezelschap in New York. Op 24 oktober 1961 volgde zijn debuut in de Met als Ferrando in ‘Così Fan Tutte’ van Mozart. Aansluitend werd hij ensemblelid van de Met en was hij zo’n 250 maal bij de Metropolitan Opera te horen. Zijn laatste optreden in de Met was op 10 maart 1973 als Don Ottavio in ‘Don Giovanni’ van Mozart. Verder gaf Shirley gastoptredens in de Royal Opera Covent Garden van Londen, de Chicago Lyric Opera en in Nederland, Schotland, San Francisco en Michigan.

Vanaf 1980 gaf Shirley zangonderwijs aan de University of Maryland en in 1987 keerde hij naar Detroit terug om aan de University of Michigan les te geven. Daar kunnen sinds 2008 jonge zangers de George Shirley Stipendium krijgen en eveneens deelnemen aan de George Shirley African-American Art Song and Operatic Aria Concours.

Lees in Michigan Live