01-09-2015

De Franse koning Lodewijk XIV overleed op 1 september 1715.

Tijdens zijn regeringsperiode vond begin 1653 gedurende een aantal nachten in Salle du Petit Bourbon van het Louvre de uitvoering van het beroemde Ballet royal de la Nuit plaats.

Kardinaal Mazarin gaf destijds de opdracht tot het schrijven van dit grootse ‘spektakel’; het centrale thema was een reis door de nacht die afgesloten werd met de opkomst van de zon die symbool staat voor Lodewijk XIV. De beroemde dans die door de dan pas 15 jaar oude koning zelf gedanst werd. Het doel van La Ballet royale de la Nuit was de heerschappij van de Zonnekoning te benadrukken.

‘La Ballet royal de la Nuit’ is na 1653 niet meer opgevoerd. Sébastien Daucé heeft voor de muzikale reconstructie gebruik gemaakt van het libretto uit 1653 van de Franse schrijver Isaac de Benserade en ander bronnenmateriaal. Het resultaat is het cd-boek Le Concert Royal de la Nuit. Hiermee staat Sébastien Daucé stil bij Lodewijk XIV ofwel de Zonnekoning.

Harmonia Mundi HMC 952223.24
3149020222379
Le Concert Royal de la Nuit
Sébastien Daucé, Ensemble Correspondances