27-08-2015

Op 27 augustus 2015 is de Oostenrijks-Amerikaase dirigent George Cleve overleden.

George Wolfgang Cleve werd in 1936 in Wenen geboren uit Joodse ouders. Hij bracht zijn jeugd in New York door en studeerde bij Pierre Monteux. Cleve maakte zijn professionele debuut in 1960 als invaller tijdens een programma in het California Palace of the Legion of Honor in San Francisco.

Cleve was hij in 1974 medeoprichter en muzikaal leider van het Midsummer Mozart Festival. Tijdens zijn loopbaan dirigeerde Cleve het Chicago Symphony Orchestra, de New York Philharmonic, de San Francisco Symphony, de Los Angeles Philharmonic en het Boston Symphony Orchestra. Hij dirigeerde operaproducties voor de Opera San Jose en San Francisco Opera. Hij werkte met solisten als Nathan Milstein, Isaac Stern en Jessye Norman. Gedurende de afgelopen twee decennia was hij de dirigent van het San Jose Symphony.

George Cleve overleed – na een kort verblijf in een hospice – thuis in Berkeley aan de gevolgen van kanker.

Lees in San José Mercury News

© Joanne Ho-Young Lee