23-07-2015

Enige dagen geleden is de Italiaanse bariton Mario Sereni overleden.

Mario Sereni werd op 25 maart 1928 in de Italiaanse plaats Perugia geboren. Hij studeerde op de Accademia di Santa Cecilia in Rome en the Accademia Chigiana van Siena bij Mario Basiola. Hij maakte zijn professionele debuut in 1953 op het Maggio Musicale Fiorentino. Op 9 november 1957 debuteerde hij in de Metropolitan Opera van New York als Gérard in ‘Andrea Chénier’. Daar zong hij gedurende 27 seizoenen de belangrijkste partijen voor bariton in opera’s als ‘Ernani’, ‘Luisa Miller’, ‘Il Trovatore’, ‘La Traviata’, ‘Un Ballo in Maschera’, ‘La Forza del Destino’, ‘Don Carlo’, ‘Aida’, ‘La Gioconda’, ‘Cavalleria Rusticana’, ‘Manon Lescaut’, ‘La Bohème’, ‘Madama Butterfly’, ‘L’Elisir d’Amore’ en ‘Lucia di Lammermoor’. Verder gaf Sereni gastoptredens de Wiener Staatsoper, de Scala van Milaan, het Royal Opera House Covent Garden in Londen en het Teatro Colón in Buenos Aires. Mario Sereni nam in augustus 1986 afscheid van het operatoneel. Zijn stem is op talrijke studio-opnamen vastgelegd, waaronder ‘L’Elisir d’Amore’ (EMI, 1966) en ‘Lucia di Lammermoor’ van Donizetti (RCA, 1965), ‘Ernani’ (RCA, 1967), ‘La Traviata’ (EMI, 1959) en ‘Aida’ (EMI, 1967) van Verdi, ‘Andrea Chénier’ van Giordano (EMI, 1963) en ‘La Bohème’ (EMI, 1963), ‘Madama Butterfly’ (EMI, 1959), ‘La Rondine’ (RCA, 1966) en ‘Turandot’ (RCA, 1959) van Puccini. Mario Sereni leed aan de ziekte van Alzheimer en overleed in Perugia.

Lees in Opera Now

Kijk op YouTube