19-07-2015

Op 14 juli 2015 is de Duitse bas-bariton Franz-Ferdinand Nentwig overleden.

Franz-Ferdinand Nentwig werd op 23 augustus 1929 in Duisburg geboren. Hij studeerde zang aan de Musikhochschulen van Detmold, Hamburg en Essen en maakte zijn debuut in 1962 bij het Stadttheater Bielefeld. Een jaar later ging hij naar Freiburg en vanaf 1969 zong hij in Ulm. Van 1973 tot 1976 was hij geëngageerd door de Staatsoper Hannover. Tussen 1976 en 1987 trad hij op in de Wiener Staatsoper in rollen als de Holländer, Kurwenal in ‘Tristan und Isolde’, Barak in ‘Die Frau ohne Schatten’, Mandryka in ‘Arabella’, Jochanaan in ‘Salome’, Wotan in ‘Das Rheingold’ en ‘Die Walküre’ en Orest in ‘Elektra’. Bij de L’Opéra de Paris trad hij in 1981 op als Mandryka en in 1982 als Pizarro. Op 14 januari 1980 maakte hij zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York als Don Pizarro in ‘Fidelio’ van Beethoven naast Jon Vickers als Florestan. Hij zou in de Met in ruim veertig voorstellingen zingen in rollen als de beide Wotans, Barak, Mandryka, Telramund in ‘Lohengrin’, Hans Sachs in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ en de Musiklehrer in ‘Ariadne auf Naxos’. Op 24 september 1981 nam Nentwig in de Met voor de derde akte van ‘Siegfried’ de rol van Wanderer over van Donald McIntyre. Franz-Ferdinand Nentwig woonde in Portugal, alwaar hij overleed.

Lees in Theaterkompass