17-06-2015

Dankzij een besluit uit 1816 van de Nederlandse koning Willem I werd er in 1818 in het centrum van Luik begonnen met de aanleg van een nieuw operagebouw in neoclassicistische stijl (inclusief schitterende marmeren pilaren). De eerste steen werd op 1 juli van datzelfde jaar gelegd door de bekende Franse comédienne Mademoiselle Mars. De opening van het gebouw vond plaats op 4 november 1820.

Tussen 2009 en 2012 onderging het complex een grondige renovatie. Bovenop het gebouw werden onder andere drie extra verdiepingen gezet met daarin werkruimtes en studio’s voor licht en decor. Om het geheel niet te zwaar te laten lijken, werd er als omhulsel gekozen voor een constructie van koperkleurige aluminium-staven. Het was al van 1976 geleden dat de laatst grote renovatie had plaatsgevonden, dus er moest veel gedaan worden. Sinds 1999 is het Luikse Operahuis officieel erkend als Waals monument.

Dankzij de fraaie renovatie van 2012 werd binnen veel weer in originele staat teruggebracht. De zaal, trappen en foyer zien er tegenwoordig opnieuw uit zoals het was in 1860. Gelukkig is de prachtige, uit 1905 daterende, plafondschildering, van Emile Berchmans behouden gebleven en opgeknapt. Er staan componisten en taferelen uit verschillende opera’s op afgebeeld.

Het Opera-gebouw van Luik biedt plaats aan 1440 toeschouwers. De bezoekers zitten op rood pluche. De fraaie Koninklijke loge, die ook gerenoveerd werd, maakt daar geen uitzondering op. De heropening van het pand werd in 2012 ingeluid met de Opera Stradella van componist César Franck.

Lees in Historiek