16-07-2015

Op 9 juli 2015 is de Amerikaanse sopraan Gloria lind overleden.

Gloria Lind werd als Gloria Linari in Iowa geboren en studeerde zang in Chicago bij Rosa Raisa en Giacomo Rimini. Zij maakte haar debuut bij de Lyric Opera of Chicago in het openingsseizoen van 1954 en zou in Chicago gedurende drie jaren aan negen opera’s meewerken, waaronder als Musetta in ‘La Bohème’ van Puccini. Gloria Lind maakte op 22 januari 1957 haar debuut in de Metropolitan Opera van New York als Helmwige in ‘Die Walküre’. Zij zou in de Met met zeven rollen in 47 voorstellingen optreden, waaronder als Dritte Norn in ‘Götterdämmerung’, Frasquita in ‘Carmen’, Musetta in ‘La Bohème’ en Ortlinde in ‘Die Walküre’. Met de rol van Die Aufseherin in ‘Elektra’ zong zij op 30 april 1962 voor het laatst in de Met. Ook zong zij nog bij de New York City Opera. Na haar huwelijk in 1961 met Gavra Budishin woonde zij in Highwood, waar zij gedurende een aantal jaren het Little Opera Company of Highwood leidde. Twee jaren na het overlijden van Budishin in 1969 trouwde zij met John Bently. Daarna gaf zij zangles aan het American Conservatory of Music en vervolgens in Chicago. Met haar studenten trad zij nog op in concerten in onder andere Bulgarije, Roemenië, Hongarije en voormalig Joegoslavië. Glora Lind leed aan de ziekte van Alzheimer en overleed in haar woonplaats Highwood.

Lees in Chicago Tribune