11-02-2012

Op 10 februari 2012 is de Nederlandse tenor Hein Meens overleden.

Hein Meens werd op 24 april 1949 te Nieuwenhagen geboren. Hij trad in 1971 toe tot het Conservatorium van Maastricht en studeerde zang bij Mya Besselink. Hij won de Toonkunst Vocalistenprijs op het Internationaal Vocalisten Concours in ‘s-Hertogenbosch in 1973 en de Prix d’Excellence voor solozang in 1977. Hij maakte zijn operadebuut in 1978 als Don Curzio in ‘Figaros Hochzeit’ in een productie van het Limburgs Symphonie Orkest. Bij Opera Forum maakte hij in 1982 zijn debuut als Don Ottavio in ‘Don Giovanni’ en zong er in 1984 de titelrol in ‘Albert Herring’. Bij de Nederlandse Operastichting maakte hij in 1985 zijn debuut in de rol van Nivard in de wereldpremière van de opera ‘Naima’ van Theo Loevendie in het kader van het Holland Festival. Andere wereldpremières waarin hij zong waren onder andere de opera’s ‘Ithaka’ van Jan van Vlijmen in 1986 en ‘Symposion’ van Peter Schat in 1994 bij de Nederlandse Opera. Zijn laatste optreden bij De Nederlandse Opera was in 1994 als Dr. Blind in ‘Die Fledermaus’. Ook verwierf Meens grote populariteit als vocalist in het lied- en oratoriumrepertoire. Zo genoot hij erkenning voor zijn interpretaties van de Evangelist in de ‘Johannes-Passion’ en ‘Matthäus-Passion’ van Bach. Hij ontving in 1987 de Zilveren Vriendenkrans van het Amsterdamse Concertgebouw. Meens maakte in 2002 zijn debuut als dirigent met het Amsterdam Bach Consort. Daarnaast werkte hij als zangdocent en coach aan het Amsterdams Conservatorium. Hij werd op 1 oktober 2005 benoemd tot vaste dirigent van het koor van de Westerkerk en het Bach Orkest te Amsterdam, waarmee hij vele cantates en oratoria opvoerde. Hein Meens overleed aan een hartaanval en de uitvaart is op donderdag 16 februari om 13.00 uur in de Westerkerk te Amsterdam.