07-07-2015

De bas Matti Salminen werd op 7 juli 1945 in de Finse plaats Turku geboren.

Matti Salinen studeerde aan het muziekinstituut van zijn geboorteplaats Turku, vervolgens aan de Sibelius Academie in Helsinki en tenslotte bij Luigi Ricci in Rome. Op 24-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut door in 1969 in te vallen bij de opera van Helsinki als Filippo II in ‘Don Carlo’ van Verdi.

Van 1972 tot 1976 was Salinen ensemblelid van de opera van Keulen en vanaf 1974 ook bij de opera van Zürich. In 1973 debuteerde hij aan de Scala van Milaan als Fafner in ‘Das Rheingold’ en in 1974 maakte hij zijn debuut in de Royal Opera House Covent Garden van Londen als Fasolt in ‘Das Rheingold’. In het seizoen van 1976 trad hij voor het eerst op in Bayreuth als Fasolt, Hunding in ‘Die Walküre’ en Titurel in ‘Parsifal’. Als Filippo II debuteerde hij in 1977 bij de Wiener Staatsoper, waar hij tot 2013 132 voorstellingen zong. Als König Marke in ‘Tristan und Isolde’ debuteerde hij in 1981 in de Metropolitan Opera van New York. Vanaf 1989 was hij ensemblelid van de Deutsche Oper Berlin.

Salminen werkte mee aan diverse wereldpremières. Van de componist Aulis Sallinen zong hij in 1975 in de wereldpremière van de opera ‘Der Reitersmann’ op het Finse Operafestival van Savonlinna en op 15 september 2000 de titelrol in de wereldpremière van de opera ‘Lear’ van Sallinen aan de Nationale Opera van Helsinki. In 2011 was hij te horen als de Sheriff in de wereldpremière van de opera ‘Robin Hood van Jukka Linkola.

De stem van Salminen is op vele grammofoonplaten vastgelegd. Op DGG (‘Götterdämmerung’, ‘Don Carlos’, Commendatore in ‘Don Giovanni’), EMI (Hagen in ‘Der Ring des Nibelungen’), Finlandia (‘Der Reitersmann’ van Sallinen), Eurodisc (Fafner in ‘Der Ring des Nibelungen’), Philips (Hunding, Fasolt in ‘Das Rheingold’, Daland in ‘Der fliegende Holländer’), Telefunken (Osmin in ‘Die Entführung aus dem Serail’), Decca (Sarastro in ‘Die Zauberflöte’), HMV-Electrola (Hunding), Teldec (Marke, Max in ‘Der Freischütz’), Ondine (‘Kullervo’ van Sallinen), maar ook op video’s door Philips (‘Der fliegende Holländer’, ‘Parsifal’, ‘Tristan und Isolde’), Decca (‘L’Incoronazione di Poppea’), Sony (‘Don Carlos’).

Kijk op YouTube