03-07-2015

Op 3 juli 1990 overleed de Nederlandse tenor Jan Handerson op 67-jarige leeftijd.

Jan Handerson werd op 11 april 1923 als Jan Hendrik Koegler in Amsterdam geboren.

1945
Zijn naam bevindt zich op de lijst van personen die in de Tweede Wereldoorlog hebben doen blijken van ontrouw, als bedoeld in het Zuiveringsbesluit 1945. Op grond van het zuiveringsbesluit werden 11.500 mensen – voornamelijk Nederlandse ambtenaren – vervolgd en 4500 mensen – met name politiemensen – berispt, geschorst of ontslagen. Ook vielen particulieren onder deze wetgeving en werd onder andere tijdelijk een beroepsverbod opgelegd. Waarschijnlijk behoorde de timmerman Jan Hendrik Koegler tot deze laatste groep.

1950
Jan Handerson debuteerde al op 2 september 1950 bij de Revue Amsterdam Ahoy naast Henriëtte Davids en Johan Kaart. In februari 1953 was hij één van twaalf solisten tijdens een operaconcert van het Amsterdams Operakoor in het Concertgebouw naast onder anderen Mimi Aarden, Guus Hoekman, John van Kesteren, Frans Vroons, Greet Koeman en Gé Genemans.

1955
De Joodse oprichters van de Hoofdstad Operette Meyer Hamel en Otto Aurich engageerden Jan Handerson in 1955 voor hun gezelschap. Daar maakte de tenor op 27 juli 1955 zijn debuut in ‘Sag’ beim Abschied leise Servus’ van Berhard Grün:

“Jan Handerson is een nieuwe figuur in het gezelschap, een tenor, die in het laatste seizoen met veel succes in Engeland is opgetreden. De Hoofdstad Operette prijst zich gelukkig, hem aan haar ensemble te hebben kunnen verbinden” (De Waarheid;
20-7-1955)

Hij zou gedurende negen jaren aan de Hoofdstad Operette verbonden zijn. Zijn glansrol was Danilo in ‘Die lustige Witwe’ van Franz Lehár. In september 1955 maakte hij zijn debuut in de partij op het podium van theater Gooiland in Hilversum.

Op 8 december 1955 trouwde hij in Amsterdam met Geertruida Maria Reeker (geboren 25 juni 1933 te Amsterdam).

1960
Na deze negen jaar als jeune premier verbonden te zijn geweest aan de Hoofdstad Operette werd Jan Handerson voor het seizoen 1964/1965 gecontracteerd door het Duitse stadtheater Hildesheim. Hij zong daar in talloze operettes, televisie-operettes en musicals.

1970
Zijn echtgenote overleed op 14 juli 1971 in Uithoorn op 38-jarige leeftijd aan leukemie.

Op 31 augustus 1973 maakte Jan Handerson zijn come-back in Nederland met de rol van Danilo bij de Hoofdstad Operette in de Schouwburg van Amsterdam. Een jaar later op 1 augustus 1974 vertolkte hij bij de Hoofdstad Operette de rol voor de 500ste keer.

1975
Daarna trad Jan Handerson een aantal malen op bij De Nederlandse Operastichting en Opera Forum. Zo zong hij op 18 januari 1975 de titelrol in de opera ‘The Good Soldier Schweik’ van Robert Kurka in een samenwerking van de Nederlandse Operastichting en Forum. Later in het seizoen was hij op 13 juni 1975 bij De Nederlandse Operastichting te horen in de rol van Hans Styx in ‘Orphée aux Enfers’ van Offenbach naast Pieter van den Berg als Jupiter en Jennie Veeninga als Diana in het kader van het Holland Festival. Bij De Nederlandse Operastichting zong hij het seizoen daarna opnieuw in het kader van het Holland Festival op 10 juni 1976 de rol van de Ballad Singer in ‘Of Mice and Men’ van Carlisle Floyd.

Daarna ging Jan Handerson zich meer toeleggen op karakterrollen. Zo zong hij tijdens het 35-jarig bestaan van de Hoofdstad Operette op 26 november 1979 de rol van Feri in ‘Die Csàrdàsfürstin’.

1980
In oktober 1984 zong Jan Handerson tijdens het 40-jarig jubileum van de Hoofdstad Operette op 61-jarige leeftijd nog de rol van Danilo naast Marga de Boer in de titelrol van ‘Die lustige Witwe’:

“Marga de Boers grote tegenspeler is Jan Handerson, die dus, de kenners hoeven we dat niet te vertellen, de rol van de verliefde graaf Danilo Danilowitsch heeft” (Het Vrije Volk; 10-10-1984)

1985
Overlijdensbericht Jan Handerson
Het laatste optreden van Jan Handerson was waarschijnlijk op 10 mei 1988 als Kagler in ‘Wiener Blut’ van Johan Strauss jr. bij de Hoofdstad Operette in het Luxor Theater te Rotterdam.

1990
Jan Handerson overleed op 3 juli 1990 plotseling te Nijmegen.