03-07-2015

Aan de carrière van de dirigent Sir Eugene Goossens kwam in 1956 abrupt een einde door een schandaal met seksueel getint materiaal. Tot enkele jaren geleden was het onbekend dat zijn ondergang veroorzaakt werd door zijn seksuele obsessie voor een occulte artieste.

Op de ochtend van 9 maart 1956 werd de dirigent Sir Eugene Goossens door de douane in Sydney aangehouden. In zijn bezit waren onder andere 837 naaktfoto’s, acht seksboeken en een seksfilm, waarmee hij een overtreding beging van Sectie 233 van de Douanewet, die “het bezit of invoering van godslasterend, onzedig of obscene werken of artikelen” verbood. In een verklaring aan de politie biechtte Goossens zijn relatie met Rosaleen Norton op. Deze occulte artieste was reeds twee maal vervolgd wegens “obsceniteit” en in haar “heksenkring” gebruikte zij occulte symbolen en een geïmproviseerd altaar. Na die ochtend van 9 maart 1956 was het met de carrière van Goossens voorbij. Hij werd verplicht af te treden, nadat hij pas een jaar tevoren was geridderd.

Lees in Brisbane Times