01-07-2015

Op 30 juni 2015 is de Hongaarse tenor György Korondi overleden.

György Korondi werd op 18 februari 1936 in de Hongaarse plaats Győr geboren. Hij studeerde tussen 1957 en 1959 aan het Béla Bartók Conservatorium in Boedapest en daarna bij Endre Rösler. Verder volgde hij masterclasses bij Tito Schipa, die in die tijd gastprofessor in Boedapest was. György Korondi maakte zijn operadebuut op 20 oktober 1962 in de titelrol van ‘Faust’ van Gounod in het Csokonai Theater van Debrecen. Bij dit gezelschap zou hij tot 1966 blijven werken. Op 10 september 1966 maakte hij zijn debuut bij de Hongaarse Staatsopera in Boedapest als Don Ottavio in ‘Don Giovanni’ van Mozart. Bij de Hongaarse Staatsopera zou hij tot aan zijn pensionering blijven zingen als eerste tenor in het Franse en Italiaanse repertoire. Zo zong hij rollen als Don Carlos, Lenski, Rodolfo, Alfredo en Almaviva. Hij werkte met zangeressen als Anna Moffo, Montserrat Caballé, Renata Scotto en Edda Moser en dirigenten als Ervin Lukács, János Ferencsik en Adam Medvecky. Meerdere malen trad hij ook op in het buitenland, zoals in Milaan, Parijs, Lyon, Helsinki, Moskou, Kiev en Praag. De stem van György Korondi is door het platenlabel Hungaroton vastgelegd op opnamen van Beethoven – ‘Symphony No.9’ (1974), Gounod – ‘Faust’ (hoogtepunten) (1975), Liszt – ‘Missa Solemnis’ (1977), Liszt – ‘Faust Symfonie’ (1979) en Haydn – ‘The Seven Last Words of Christ’; ‘Salve Regina in G major’ (1980).

Lees in HIR24