24-06-2015

De Argentijnse zanger Carlos Gardel overleed tachtig jaar geleden op 24 juni 1935.

Op 24 juni 1935 vertrok het vliegtuig waarin Carlos Gardel zat van het vliegveld Aeropuerto Las Playas van Medellín in Colombia. Het vliegtuig botste op een ander toestel en in totaal 17 inzittenden kwamen om het leven, waaronder ook muzikale begeleiders en zakenbehartigers van Gardel. Al ten tijde van zijn leven was Gardel een legende. Hij was pas 45 jaar toen hij overleed en op weg een internationale filmster te worden voor Paramount Studios.

In Colombia begon op woensdag 24 juni 2015 een reeks evenementen ter nagedachtenis van Carlos Gardel. Zo gaf de Argentijnse tangoster Ariel Ardit met het Medellín Philharmonisch Orkest een concert op het vliegveld van Olaya Herrera, het voormalige Aeropuerto Las Playas. In Bogotá ging op 25 juni 2015 de musical ‘La Novia de Gardel’ in première.

Verder vertoont de Argentijnse televisie dit weekeinde films van Gardel, waaronder ‘Cuesta abajo’, ‘El tango en Broadway’, ‘Melodía de arrabal’ en de postuum verschenen film ‘El día que me quieras’. Ook organiseert de gemeenteraad van Buenos Aires een serie activiteiten rondom de zanger. In het Nationaal Historische Museum van Buenos Aires werd afgelopen week een tentoonstelling geopend met de titel ‘Carlos Gardel, the man behind the myth’, waar opnamen, films en documenten te zien zijn waaronder ook zijn laatste brief aan zijn moeder Berta Gardés. De tentoonstelling is te zien tot 26 juli 2015.

Ook in Uruguay – het land dat claimt dat Gardel daar werd geboren en niet in Toulouse zoals biografen van Gardel beweren – vinden festiviteiten plaats. Zo werd in Montevideo deze week een beeld van Gardel onthuld en geeft de tenor Jorge Quintero op zaterdag 27 juni 2015 een concert ter ere van Gardel in Maracaibo.

Lees in El País