10-06-2015

De alt Therese Rothauser werd op 10 juni 1865 in Boedapest geboren. Zij begon haar zangcarrière als concert- en oratoriumzangeres en werd in 1887 geëngageerd door de opera van Leipzig.  Daar debuteerde zij in de opera ‘Die Loreley’ van Max Bruch. Vijfentwintig jaar lang – van 1889 tot 1914 – was zij ensemblelid van de Berliner Hofoper. Ze maakte gastoptredens in Dresden, Weimar en Boedapest en haar repertoire bestond uit zo’n 115 rollen. Met name werd Therese Rothauser gewaardeerd in vertolkingen van Mozart-personages als Dorabella, Donna Elvira en Cherubino, maar ook als Amneris in ‘Aida’. Zij zong de rol van Annina in de Berlijnse première van ‘Der Rosenkavalier’ van Richard Strauss in 1911 en nam een jaar later een fragment uit deze opera op voor de plaat. Na een uitvoering van ‘Carmen’ kreeg Therese Rothauser van keizer Wilhelm II een saffieren broche. Zij werkte mee aan vele wereldpremières, waaronder Weingartners ‘Genesius’, Kienzls ‘Don Quixote’, d’Alberts ‘Kain’ en Mahlers bewerking van Webers ‘Die drei Pintos’. Na haar zangcarrière werkte Therese Rothauser als zanglerares. Naar aanleiding van haar 75ste verjaardag op 10 juni 1940 kreeg de zangeres nog een bloemstuk van de Staatsoper en nog geen jaar later werd door het operahuis haar pensioen ingehouden, omdat zij Joodse was. Op 21 augustus 1942 werd Therese Rothauser samen met haar zuster naar het concentratiekamp Theresienstadt gedeporteerd. Toen men haar ophaalde uit haar woning in de Konstanzerstasse 11, heeft zij de Gestapo-beambten uitgelegd nog van haar vleugel afscheid te nemen. Onder het portret aan de wand van Keizer Wilhelm II zou zij nog één maal “Teure Heimat, lebe wohl” hebben gezongen. Het is onduidelijk of Therese Rothauser in 1942 in Auschwitz of in april 1943 in Theresienstadt werd vermoord.
♪ R. Strauss – ‘Der Rosenkavalier’: “Herr Kavalier” (met Paul Knüpfer; Berlijn, 4 december 1912) ♪