08-06-2015

Op 28 mei 2015 is de coloratuursopraan Esther Ghan Firestone overleden.

Esther Ghan Firestone werd als Esther Cohen geboren in Winnipeg op 9 april 1925. Haar stem werd in 1944 opgemerkt door een zangleraar in Toronto en zij ging bij hem studeren. Zij zong in 1949 voor de CBC Radio’s Canadian Cavalcade en haar eerste recital was in 1950 in het toenmalige Eaton Auditorium van Toronto. Haar operadebuut maakte zij in 1951 bij de CBC Opera van Toronto als Musetta in ‘La Bohème’ van Puccini.

Daarnaast was zij de eerste vrouwelijke cantor van Canada. Midden jaren vijftig zong zij voor het eerst in die hoedanigheid in de bekende Temple Beth-El synagoge van Toronto. Gedurende bijna dertig jaren zong zij bij de Habonim Gemeente van Toronto.

Esther Ghan Firestone overleed in Toronto aan de gevolgen van een auto-ongeluk in april 2015.

Lees in The Globe and Mail

Kijk op YouTube

© Firestone family