01-06-2015

De mezzosopraan Frederica von Stade werd op 1 juni 1945 in de Amerikaanse plaats Somerville geboren.

Frederica von Stade maakte haar operadebuut op 10 januari 1970 in de Metropolitan Opera als één van de Knaben in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. In eerste instantie zong zij kleine rollen in de Met, maar in 1972 zong zij er Hänsel in ‘Hänsel und Gretel’ van Humperdinck. Tussen 1976 en 1982 zong zij niet in de Met, maar daarna was zij er terug in glansrollen als Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’, Octavian in ‘Der Rosenkavalier’, Cherubino in ‘Le Nozze di Figaro’ en Charlotte in ‘Werther’.

Frederica von Stad werkte mee aan diverse wereldpremières. Op 19 november 1988 zong zij de rol van Tina in de wereldpremière van de opera ‘The Aspern Papers’ van Dominick Argento bij de Dallas Opera. De Amerikaanse componist Conrad Susa schreef voor haar de rol van Marquise de Merteuil in zijn opera ‘Dangerous Liaisons’, die op 10 September 1994 bij de San Francisco Opera haar wereldpremière beleefde. Richard Danielpour componeerde het werk ‘Elegies’ ter nagedachtenis van haar vader, die in de Tweede Wereldoorlog twee maanden voor haar geboorte stierf. Frederica von Stade was ook de muze van de componist Jake Heggie. Voor haar schreef hij de rol van Mrs. Patrick de Rocher in de opera ‘Dead Man Walking’, die op 7 oktober 200o in de Houston Grand Opera in première ging. Voor haar componeerde hij ook de rol van Madeline in zijn opera ‘Three Decembers’, die op 29 februari 2008 in Houston voor het eerst werd opgevoerd. Frederica von Stade nam afscheid van de operabühne op 6 februari 2011 in de Houston Grand Opera als Mrs. Patrick de Rocher.

Frederica von Stade werkte mee aan meer dan zestig studio-opnamen van complete opera’s, recital albums en symfonische werken. Zij woont momenteel in de plaats Alameda in de staat California.

Kijk op YouTube