29-05-2015

De Belgische mezzosopraan Ira d’Arès werd op 29 mei 1935 in Brussel geboren.

Ira d’Arès studeerde aan het Conservatorium van Brussel. Vanaf 1964 was zij ensemblelid van de Munt Opera waar zij vooral rollen uit het karaktervak zong. Zo zong zij Ragonde in ‘Le Comte Ory’ van Rossini, Suzuki in ‘Madama Butterfly’, Mamma Lucia in ‘Cavalleria Rusticana’, Zita in ‘Gianni Schicchi’, Principessa in ‘Suor Angelica’, Mary in ‘Der fliegende Holländer’, Hata in ‘Die verkaufte Braut’ van Smetana, de Amme in ‘Boris Godoenov’, de Kartenaufschlägerin in ‘Arabella’, Marthe in ‘Faust’, Rosette in ‘Manon’ van Massenet, Mme. de Haltière in ‘Cendrillon’, Margret in ‘Wozzeck’ en Annina in ‘Der Rosenkavalier’. Daarnaast trad zij in de Munt op als onder andere Azucena in ‘Il Trovatore’, Amneris in ‘Aida’, Ortrud in ‘Lohengrin’ en Magdalene in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’. Naast haar optredens in Brussel had Ira d’Arès tot in de jaren zeventig een gastcontract bij de Vlaamse Opera. Op 25 april 1976 zong zij in Brussel de rol van Mildred in de Europese première van ‘The Hero’ van Menotti onder leiding van Christian Badea. Op 21 en 22 maart 1975 zong Ira d’Arès de altpartij in de Symphonie Nr. 9 van Beethoven in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel naast Anton De Ridder, Henk Smit en Nelly van der Spek.

Kijk De Munt