26-05-2015

Het Nationale Paleis van Pena in de Portugese stad Sintra was bijna zeventig jaren de domicilie van de sopraan Elise Hensler en wordt jaarlijks door honderdduizenden bezoekers bezocht.

Elise Friederike Hensler werd op 22 mei 1836 in de Zwitserse deelstaat Jura geboren. Haar familie emigreerde naar Amerika en op 16-jarige leeftijd trad zij al op bij de opera van Boston. Een jaar later ging zij naar Parijs en nam daar zangles. Op haar 18e kreeg zij een contract voor de Scala in Milaan. Vervolgens zong zij op 24-jarige leeftijd in april 1860 in het Teatro Nacional de São Carlos van Lissabon de rol van Oscar in ‘Un Ballo in Maschera’ van Verdi. Hierbij in de “Kunstenaarskoning” Ferdinand II aanwezig. De Duitser Ferdinand II was getrouwd geweest met de Portugese Koningin Maria II en na haar dood in 1853 moest hij zijn titel afstaan aan zijn volwassen zoon. Ferdinand II werd verliefd op Elise Hensler en liet vervolgens in de Portugese stad Sintra op de top van een berg een kasteel bouwen dat tegenwoordig het Nationale Paleis van Pena wordt genoemd. Ferdinand en Elise betrokken dit paleis en daarmee kwam aan haar zangcarrière een einde. In 1869 trouwden zij en kreeg Elise de titel Gravin van Edla. Elise Hensler overleed in 1929 op 93-jarige leeftijd in Lissabon.

Lees Neue Zürcher Zeitung