24-05-2015

Op 18 mei 2015 is de Duitse sopraan Gabriele Auenmüller overleden.

Gabriele Auenmüller werd op 6 juni 1951 in Meissen geboren. Zij studeerde zang in Dresden en maakte haar operadebuut in het Halberstädter Theater, waar haar vader Hans Auenmüller Generalmusikdirector was. In Halberstadt zong zij onder andere de rol van Sophie in ‘Der Rosenkavalier’ van Richard Strauss.

Vanaf 1975 was zij als lyrische sopraan verbonden aan het ensemble van de Semperoper van Dresden. Het gezelschap speelde destijds nog in het Schauspielhaus. Daar zong Gabriele Auenmüller onder andere Zerlina in ‘Don Giovanni’ van Mozart en Ännchen in ‘Der Freischütz’ van Von Weber. Bij de opening van de derde, herbouwde Semperoper op 16 februari 1985 werkte zij mee aan de wereldpremière van de opera ‘Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke’ van Siegfried Matthus.

Gabriele Auenmüller beëindigde haar carrière als opera- en concertzangeres in 1991 en bleef daarna werkzaam bij de Semperoper, onder andere als souffleuse.

Lees op Semperoper.de